بنفشه گیاهی زیبا و معطر با گلهای کوچک و به رنگ بنفش تیره است. درواقع نزدیک به 190 گونه از بنفشه وجود دارد که همهی آنها متعلق به خانوادهی بنفشگان هستند. این گیاه به Viola odorata در جهان شناخته میشود و بومی کشورهای فرانسه، ایتالیا، چین و یونان است اما به طور گسترده در سراسر جهان پرورش مییابد. اکثر گیاهان بنفشه در صنعت عطرسازی و گاه در طعمدهندههای غذایی استفاده میشود. برگهای گل بنفشه به شکل قلب هستند و گیاه دارای رایحهای شیرین و گلی است. روغن بنفشه به انگلیسی violet oil نامیده شده و از گل یا برگ بنفشه تهیه می شود.
گیاه بنفشه طبیعی که در شمال کشور روییده می شود به شکل زیر است، این گیاه پس از چیده شدن خشک می شود و برگهای ان را جدا می کنند و برای صنایع مختلف بهداشتی و سلامتی استفاده می شود.
خواص روغن بنفشه
گیاه بنفشه یکی از گیاهان دارویی است که دارای خواص فراوانی برای درمان انواع بیماری ها و زیبایی پوست و مو است . این گیاه با سابقه تاریخی چند هزارساله، از زمان های قدیم مورد توجه حکیمان و طبیبان بوده و در روایات اهل بیت علیهم السلام هم برای جایگاه درمانی و دارویی آن مطالب فراوانی آمده است. روغن بنفشه برای لک صورت، مو، پوست، سینوزیت، گرفتگی بینی، چروک صورت، جوش صورت، گوش و سفیدی مو استفاده های کاربردی دارد.
طبع روغن بنفشه سرد و تر در تابستان و گرم و تر در زمستان می باشد. این خاصیت نیز بدلیل گرم بودن گل و سرد بودن برگ آن است. این مورد معجزه روغن بنفشه است.
روغن بنفشه برای چی خوبه؟ در ادامه به آن می پردازیم.
خواص روغن بنفشه برای پوست
روغن بنفشه برای داشتن پوستی شاداب بسیار مفید است زیرا پوست را تقویت کرده و از آفتاب سوختگی جلوگیری می کند ، چین و چروک و جوشهای پوست را از بین می برد و خشکی پوست را درمان کرده و سبب نرم کننده گی پوست می شود. روغن بنفشه میتواند به رفع تعدادی از مشکلات پوستی کمک کند، چون روی پوست بسیار ملایم و ظریف عمل میکند. روغن بنفشه برای بیماریهای مختلف پوستی مانند آکنه، اگزما و زخم ها و خارش پوستی یک درمان طبیعی شناخته می شود و خواص مرطوبکنندگی و آب رسانی اش به پوست آن را به یک مادهی بسیار مؤثر برای پوست خشک تبدیل میکند.
روغن بنفشه برای لک صورت
این روغن با خواص ضدالتهابیاش می تواند هرگونه قرمزی پوست، پوست تحریکشده یا ملتهب ناشی از آکنه یا سایر بیماریهای پوستی را التیام بخشد.
روغن بنفشه برای جوش صورت
خواص ضدعفونیکننده و ضدمیکروبی آن نیز به پاکسازی پوست و ازبین بردن باکتریها، قارچ ها، جوش، آکنه و جای جوش روی صورت کمک میکند.
روغن بنفشه برای چروک صورت
جوانسازی و رفع چروک های صورت از جمله کاربردهای روغن بنفشه است.
خواص روغن بنفشه در ناف
شاید تعجب کنید ولی یکی از نسخه های طب سنتی برای درمان خشکی پوست بدن و صورت مثل لبها چکاندن روغن بنفشه در ناف بوده است.
خواص روغن بنفشه برای کف پا
خشکی کف پا می تواند بیماری های زیادی را در بدن ایجاد کند لذا با ماساژ کف پا بوسیله روغن های گرم و مرطوب مثل روغن بنفشه، سیاه دانه، زیتون می توانید بسیاری از بیماری ها حتی بیماری های جنسی را بهبود بخشید.
روغن بنفشه برای نوزادان
این روغن بهترین دارو برای درمان سوزش و التهاب پوست ناحیه ران نوزاد است که مهمترین عامل آن حرارت و گرمای موجود در شیر مادر است. روغن بنفشه خشکی پوست نوزاد را که بعلت صفرا و سودا بوجود آمده از بین می برد. با مالیدن روغن بنفشه به سرو ابروها و ناف نوزاد، به پوست نوزاد لطافت ببخشید.
خواص روغن بنفشه برای سلامتی بدن
تسکین درد
درمان عفونت و التهاب مثانه
درمان کننده سرما خوردگی
درمان کننده سرفه
تقویت ناخن
تقویت قوای جنسی
بهبود دستگاه تنفسی
کاهنده نفخ بدن
درمان رگ های شکسته
تسکین درد نوک سینه در دوران شیردهی
درمان درد پستان
درمان بواسیر
درمان خارش پوستی
درمان روماتیسم
درمان آرتروز
ادرار آور
بهبود در گردش خون
درمان سر درد و سرگیجه
درمان میگرن
کاهش خستگی بدن
مفید برای درمان ماخولیا
درمان آنفولانزا
رفع کننده آبریزش بینی
کاهش درد و التهابات چشم
تقویت مغز و ذهن
خواص روغن بنفشه برای سلامتی روح
آرامش بخش
خواب آور
درمان افسرگی
نشاط آور
روغن بنفشه برای عطر درمانی
روغن بنفشه اغلب در ساخت عطر بهکار میرود. عطر روغن برگ بنفشه، خاکی با نُت سبز (گروه بویایی سبز) است. اما روغن گل بنفشه، عطر خوشبو و شیرینتری دارد. تقریبا تمام اسانسها و روغنهای بنفشه از برگ این گیاه ساخته میشود و گل آن معمولا بیشتر در صنعت عطرسازی بهکار میرود. بهعنوان شکلی از آروماتراپی (عطردرمانی) برای القای خواب و کاهش استرس شما میتوانید شبها روغن بنفشه را داخل دستگاه بخور بریزید تا رایحهی آن باعث آرامش و تمدد اعصاب شما شود. روش دیگر آن است که چند قطره از این روغن را به وان آب گرم اضافه کنید و چند دقیقه درون وان آب بمانید.
روغن بنفشه برای ماساژ
امروزه خواص روغن بنفشه برای زیبایی پوست و ماساژ پوست با آن بر همگان مشهود است .مزاج بنفشه سرد و تر است و درجه آن هم پایین است یعنی داروی نسبتا ضعیفی است که عارضه و خطری ندارد پس خیلی از افراد با مزاج های گوناگون می توانند از آن استفاده کنند. اگر روغن بنفشه را بر سینه بمالید برای رفع تنگی نفس، رفع سرفه و رفع خشونت سینه بسیار موثر است. امام رضا (ع) آن را روغن بنفشه را در میان روغن ها و عطرهای گیاهی بهترین می داند. روغن بنفشه برای نرم کردن پوست، اعضاء، مفاصل، عضلات و حتی مو و ناخن ها و مژه ها و…. مفید است و افرادی که به دلیل مزاج گرم و یا بدن خشک دارای پوست خشک هستند می توانند با ماساژ روغن بنفشه به بدن پوست را مرطوب کنند. برای درد مفاصل نیز می توانید با ترکیب روغن بنفشه با روغن بادام شیرین تاثیر آن را بیشتر کنید.
خواص روغن بنفشه در بینی
با چکاندن روغن بنفشه در بینی و یا مالیدن آن به پیشانی، مخاط بینی را تقویت کرده و آلرژی و سینوزیت را درمان کنید.
خواص روغن بنفشه برای رحم
روغن بنفشه برای درمان واژینوزباکتریایی زنان بسیار کاربردی است.
برای درمان خشکی واژن، روغن بنفشه را روی رحم و کشاله رانها مالیده و ماساژ دهید. بادکش نیز بعد از آن توصیه شده است. همچنین برای تنگی واژن گیاه مازو و روغن هسته انار نیز توصیه شده است.
خواص روغن بنفشه برای گوش
چکاندن روغن بنفشه در گوش می تواند درد گوش، وزوز، جرم و خارش گوش را درمان کند.
تهیه روغن بنفشه اصل
روغن بنفشه در انواع مختلفی در بازار هست. پایه روغن بنفشه می تواند روغن کنجد، زیتون، بادام و … باشد که هرکدام خواص خاص خود را دارد. همچنین میزان گل بنفشه خالص در آن می تواند به شدت قیمت روغن بنفشه را تحت تاثیر قرار دهد. لذا تشخیص روغن بنفشه اصل از تقلبی کاری بسیار دشوار است. البته از روی بوی روغن بنفشه تا حدودی میتوان روغن پایه آن را تشخیص داد اما در هرصورت تشخیص کیفیت و اصل بودن آن مشکل است. اما برای اطمینان از خرید روغن بنفشه اصل یا باید از فروشگاه معتبر تهیه کنید یا اینکه خودتان روغن بنفشه را در منزل درست کنید. می توانید با خرید گل بنفشه خالص و روغن گیاهی پایه مورد نظر خود، آن را در خانه درست کنید.
طرز استفاده روغن بنفشه
موارد استفاده روغن بنفشه، صورت، بینی، سینوزیت و … می باشد. ساده ترین راه برای استفاده از روغن بنفشه برای کمک به مسائل تنفسی و یا درمان بی خوابی استفاده از دستگاه پخش بو هست اگر دستگاه پخش بو ندارید می توانید داخل دستمال کاغذی چند قطره روغن بنفشه ریخته و مستقیما آن را بو کنید. یا اینکه چند قطره در داخل ظرف آب جوش ریخته و استنشاق کنید.
برای رفع التهابات و مشکلات جسمی میتوانید چند قطره داخل وان حمام ریخته و داخل آن بنشینید.
طرز استفاده روغن بنفشه برای صورت
برای استفاده از روغن بنفشه برای پوست خود، ابتدا روغن را رقیق کنید و سپس پنبه ای را به آن آغشته کرده و به پوست خود بمالید. با ماساژ دادن این روغن به بدن خود میتوانید دردهای عضلانی و مفصلی خود را کاهش دهید.
طرز استفاده روغن بنفشه برای بینی
طرز استفاده روغن بنفشه برای گرفتگی بینی، افرادی که بعلت حرارت مزاج ، اقلیم و فصل دچار خشکی مغز و کم خوابی هستند یک ساعت مانده به خواب یک قطره روغن بنفشه در بینی بچکانید و ماساژ داده تا جذب مخاط شود.
نحوه استفاده روغن بنفشه برای سینوزیت
برای درمان سینوزیت به دو روش میتوانید از روغن بنفشه استفاده نمایید. روش اول چند قطره از روغن بنفشه را درون دستگاه بخور بچکانید و سپس بخور آن را استنشاق کنید. روش دوم اینکه روغن بنفشه را درون بنینی بچکانید و چند دقیقه صبر کنید. درصورت ایجاد عطسه یا احساس سرماخوردگی و آبریزش بینی نگران نباشید این امر کاملا طبیعی بوده و به درمان سینوزیت کمک میکند.
طرز استفاده روغن بنفشه برای میگرن و سردرد
افرادی که میگرن و یا سردردهای ناگهانی دارند باید پشت گردن و شانه هایشان را با روغن بنفشه ماساژ دهند، برای تاثیر بیشتر میتوانند روغن بابونه نیز به نسبت مساوی ترکیب کنند.
تاثیر روغن بنفشه بر کرونا
همانطور که خواندید روغن بنفشه دارای خواص بسیار زیادی است مخصوصا در ناحیه گلو، حلق و معده که میتواند تا حدودی التهابات سرماخوردگی و ریوی را کاهش دهد اما در درمان بیماری کرونا هیچ تاثیر اثبات شده ای ندارد و راهکارهای درمانی ارائه شده در فضای اینترنتی فاقد اعتبار علمی و دانشگاهی است.
عوارض روغن بنفشه
روغن بنفشه روغنی ملایم، غیر حساسیت زا و غیر سمی می باشد و باید بصورت خارجی استعمال شود، و قبل از مصرف باید رقیق شود. برای استفاده موضعی حتما مقداری روی پوست تست شود.
عوارض روغن بنفشه در بینی: عوارض خاصی ندارد ولی ممکن است ایجاد عطسه، احساس سرماخوردگی خفیف، آبریزش بینی و یا حتی لختگی خون ایجاد کند که خیلی مهم نیست و رفع خواهد شد.
مضرات روغن بنفشه در زمان بارداری یا شیر دهی ممکن است ایجاد شود لذا قبل از استفاده باید با پزشک مشورت شود و قبل از شیر دهی حتما نوک سینه شسته شود.
بیمارانی که مبتلا به بیماری صرع هستند نباید از این گیاه استفاده کنند همچنین چای تهیه شده از آن سبب التهاب معده و لب می شود.
مصرف بیش از اندازه روغن بفشه ایجاد تهوع و استفراغ می کند در این حالت باید در مصرف آن احتیاط شود و با مشورت متخصص مصرف شود
جهت خرید عمده گل بنفشه درجه یک می توانید با ما در تماس باشید.