موکاپات چیست؟
موکاپات (Moka Pot) نوعی قهوه ساز روگازی است که در سال ۱۹۳۳ توسط لوئیجی دِ پونتی، مبتکر ایتالیایی اهل آلفونسو بیالِتی، اختراع شد. موکا اسم شهری یمنی است که در گذشته از بنادر مهم تجارت قهوه بوده است.
موکا پات با اسامی دیگری نظیر «اسپرسوساز روگازی» هم شناخته میشود. اگر از عهده خرید دستگاه اسپرسوساز برنمیآیید، درعوض میتوانید به خرید موکا پات فکر کنید.
اجزای موکاپات

موکاپات از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
- محفظه زیرین که با آب پر میشود؛
- محفظه میانی که محل ریختن پودر قهوه است؛
- محفظه فوقانی که عصاره قهوه به آن میریزد.
وقتی موکاپات روی گاز قرار میگیرد، آب داغ شده و تبدیل به بخار می شود. با افزایش حرارت، فشار ظرف پایین بیشتر شده و آب را با فشار از بین دانههای قهوه رد میکند و به محفظه بالایی میفرستد. جایی که قهوه اسپرسو آماده سرو است.
فشار محفظه بخار موکاپات حداکثر 1.5 بار است، این میزان حتی نزدیک به اسپرسو سازهای سنتی هم نیست که حدود 9 بار فشار ایجاد میکردند. با این حال طراحی مناسب و توانایی موکاپات در تهیه یک فنجان قهوه عالی، باعث شد این دستگاه در میان خانوادهها محبوبیت پیدا کند.
مواد و وسایل لازم جهت تهیه قهوه اسپرسو
برای شروع ابتدا موارد زیر را تهیه بفرمایید:
- پودر قهوه اسپرسو باکیفیت و تازه رُست
- شکلات
- آب سرد
- موکاپات
- شکر
- یک ظرف برای مخلوط کردن قهوه و شکر
- فنجانهای کوچک (ترجیحاً فنجان اسپرسو )
مراحل تهیه قهوه اسپرسو با موکاپات
مرحله اول
قسمت پایینی موکاپات را تا زیر سوپاپ آب پر کنید.

مرحله دوم
سبد را از قهوه پر کنید. اما آن را زیاد فشرده نکنید و فقط روی آن را صاف کنید.

مرحله سوم
سبد را در جای خود بگذارید و قسمت بالایی که محفظه جمع آوری قهوه است را با دقت کامل ببندید. توجه کنید که به جای گرفتن دسته، خود قوری را در دست بگیرید و آن را در محل خود محکم کنید چرا که دسته به راحتی قابل شکستن است.
همچنین دقت کنید که قسمت بالایی را به صورت دنده روی دنده نبندید و حتماً دقیت کنید که صحیح بسته شود.

مرحله چهارم
در این مرحله موکاپات را روی شعله کم قرار دهید و منتظربمانید تا قهوه به آرامی در محفظه بالایی بریزد، این مرحله حدود پنج دقیقه بسته به شعله زمان می برد. پس از اتمام آب داخل مخزن بیرون آمدن قهوه از حالت یکنواخت خارج شده و به حالت پاشیدن می افتد در این زمان شعله را خاموش کنید.

در این مرحله قهوه آماده است و می توانید آن را داخل فنجان ریخته و نوش جان کنید.
البته دقت کنید که تهیه اسپرسو با موکاپات باعث ایجاد کف روی قهوه نخواهد شد اما برای تشکیل خامه روی آن می توانید مقداری از قهوه را با شکر مخلوط کرده و با سرعت هم بزنید یا از همزن برقی استفاده کنید. در پایان قهوه ها را داخل فنجان ریخته و از آن لذت ببرید.
نکات تهیه قهوه با موکاپات
1- قهوه تهیه شده با موکاپات مقداری تلخ است، دلیل آن عصاره گیری بیش از حد قهوه می باشد. که برای کمتر شدن تلخی آن باید قهوه ها کمتر فشرده شوند و از قهوه کمتری استفاده شود. و یا اینکه آسیاب قهوه درشت تر باشد.
2- در موکاپات حداکثر فشار بخار تولیدی 1 تا 2 بار می باشد در حالی که در اسپرسوسازهای برقی بالای 9 بار است. لذا طعم قهوه اسپرسو در اسپرسوسازهای برقی خیلی بهتر می باشد.
3- بهتر است در استفاده از موکاپات از آب داغ استفاده شود تا مدت زمان لازم برای دم کردن قهوه کاهش پیدا کند و البته بدنه فلزی موکاپات آنقدری حرارت خارجی نبیند که در نتیجه قهوه عصارهگیری شده را تلخ کند.
4- حتما در زمان خرید موکاپات به سایز و اندازه آن توجه کنید چون متاسفانه تنها چیزی است که در این پروسه قابل تغییر نیست.
امیدواریم که از این آموزش نهایت استفاده را برده باشید