موکاپات چیست؟
موکاپات (Moka Pot) نوعی قهوه ساز روگازی است که در سال ۱۹۳۳ توسط لوئیجی دِ پونتی، مبتکر ایتالیایی اهل آلفونسو بیالِتی، اختراع شد. موکا اسم شهری یمنی است که در گذشته از بنادر مهم تجارت قهوه بوده است.
موکا پات با اسامی دیگری نظیر «اسپرسوساز روگازی» هم شناخته میشود. اگر از عهده خرید دستگاه اسپرسوساز برنمیآیید، درعوض میتوانید به خرید موکا پات فکر کنید.
اجزای موکاپات
موکاپات از سه بخش اصلی تشکیل شده است:
- محفظه زیرین که با آب پر میشود؛
- محفظه میانی که محل ریختن پودر قهوه است؛
- محفظه فوقانی که عصاره قهوه به آن میریزد.
وقتی موکاپات روی گاز قرار میگیرد، آب داغ شده و تبدیل به بخار می شود. با افزایش حرارت، فشار ظرف پایین بیشتر شده و آب را با فشار از بین دانههای قهوه رد میکند و به محفظه بالایی میفرستد. جایی که قهوه اسپرسو آماده سرو است.
فشار محفظه بخار موکاپات حداکثر 1.5 بار است، این میزان حتی نزدیک به اسپرسو سازهای سنتی هم نیست که حدود 9 بار فشار ایجاد میکردند. با این حال طراحی مناسب و توانایی موکاپات در تهیه یک فنجان قهوه عالی، باعث شد این دستگاه در میان خانوادهها محبوبیت پیدا کند.
خامه گیری با موکاپات
بعضی موکاپات های جدید که در بازار موجود شده است، در بالای آن تلمبه دارد و برای کف سازی و خامه گیری از قهوه استفاده می شود. کافیست وقتی قهوه به داخل محفظه ریخت چند بار تلمبه زده تا قهوه فوم دهد.
مواد و وسایل لازم جهت تهیه قهوه اسپرسو
برای شروع ابتدا موارد زیر را تهیه بفرمایید:
- پودر قهوه اسپرسو با کیفیت و تازه رُست
- شکلات
- آب سرد
- موکاپات
- شکر
- یک ظرف برای مخلوط کردن قهوه و شکر
- فنجانهای کوچک (ترجیحاً فنجان اسپرسو )
جهت خرید قهوه اسپرسو تازه از فروشگاه نجمان اقدام نمایید.
طرز استفاده از موکاپات
برای تهیه قهوه با موکاپات مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
مرحله اول
قسمت پایینی موکاپات را تا زیر سوپاپ آب پر کنید.
مرحله دوم
سبد را از قهوه پر کنید. اما آن را زیاد فشرده نکنید و فقط روی آن را صاف کنید.
مرحله سوم
سبد را در جای خود بگذارید و قسمت بالایی که محفظه جمع آوری قهوه است را با دقت کامل ببندید. توجه کنید که به جای گرفتن دسته، خود قوری را در دست بگیرید و آن را در محل خود محکم کنید چرا که دسته به راحتی قابل شکستن است.
همچنین دقت کنید که قسمت بالایی را به صورت دنده روی دنده نبندید و حتماً دقیت کنید که صحیح بسته شود.
مرحله چهارم
در این مرحله موکاپات را روی شعله کم قرار دهید و منتظربمانید تا قهوه به آرامی در محفظه بالایی بریزد، این مرحله حدود پنج دقیقه بسته به شعله زمان می برد. پس از اتمام آب داخل مخزن بیرون آمدن قهوه از حالت یکنواخت خارج شده و به حالت پاشیدن می افتد در این زمان شعله را خاموش کنید.
در این مرحله قهوه آماده است و می توانید آن را داخل فنجان ریخته و نوش جان کنید.
البته دقت کنید که تهیه اسپرسو با موکاپات باعث ایجاد کف روی قهوه نخواهد شد اما برای تشکیل خامه روی آن می توانید مقداری از قهوه را با شکر مخلوط کرده و با سرعت هم بزنید یا از همزن برقی استفاده کنید. در پایان قهوه ها را داخل فنجان ریخته و از آن لذت ببرید.
طرز تهیه شیر قهوه با موکاپات
بعد از انجام مراحل فوق میتوانیم به آن شیر نیز اضافه کنیم. البته این قسمت سلیقه ایست و بسته به علایق مخاطب این قسمت را انجام دهید. برای اضافه کردم می توانیم شیر را داغ کرده و مستقیم به داخل فنجان بریزیم. اما بهتر آن است که شیر را فوم گیری کنیم و بعد اضافه کنیم. برای این کار شیر را داخل فرنچ پرس ریخته و چند بار تلمبه میزنیم در این حالت هوا در میان ذرات شیر نفوذ کرده و کف می کند. حال می توانید شیر را در طرح های مختلف به قهوه اضافه کنید. اگر اسپرسوی برقی دارید می توانید با نازل بخار دستگاه شیر را فوم گیری کنید.
طرز تهیه قهوه اسپرسو بدون دستگاه
قهوه اسپرسو همانطور که از نامش پیداست باید در تحت فشار عصاره آن گرفته شود. لذا بدون دستگاه این امکان فراهم نمی شود. نهایت کاری که میتوانید انجام دهید پودر قهوه اسپرسو را با قهوه جوش مسی یا شیرجوش روی گاز به روش ترک و یا با دستگاه خانگی به روش فرانسه دم کنید.
قهوه مناسب برای موکاپات
قهوه اسپرسو موکاپات باید به گونه ای باشد که پودر اسپرسو از داخل سبد به آب محفظه پایین نریزد و طوری باشد که فشار یک بار موکاپات بتواند از آن عبور کرده تا به محفظه بالای آن برسد.
انواع قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو از طریق فشار بخار آب درست می شود لذا از این لحاظ انواع مختلفی ندارد، فقط تفاوت در مشتقات نحوه عصاره گیری اسپرسو معنا پیدا میکند. مثلا اگر قهوه اسپرسو را با آب داغ ترکیب کنید آمریکانو و اگر با فوم شیر ترکیب کنید لاته می گویند. اما خود پودر قهوه اسپرسو کاملا سلیقه ای است و هر شرکتی می تواند بسته به تجربه خود و چرخه طعم قهوه دانه های مختلف آن را با هم ترکیب کنند.
خواص قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو خواص متفاوتی نسبت به سایر قهوه ها ندارد اما فواید قهوه اسپرسو برای مردان بیشتر استفاده می شود چرا که به عنوان انرژی زا قبل از باشگاه استفاده می کنند. فواید قهوه به طور کلی شامل موارد زیر است.
- افزایش انرژی بدن
- افزایش هوشیاری
- تقویت حافظه
- کاهش وزن
- چربی سوزی
- کاهش خطر دیابت نوع دو
- درمان الزایمر و پارکینسون
- محافظت از کبد
- شادی آور و ضد افسردگی
- ضد سرطان
- تقویت قلب و عروق
- افزایش طول عمر
- بزرگترین منبع آنتی اکسیدان
- جوانسازی پوست
- جلوگیری از سکته مغزی
- کاهش پف چشم
- افزایش متابولیسم
- کاهش سرطان پروستات
- افزایش رشد مو
- درمان نقرس
ترکیبات قهوه اسپرسو
قهوه اسپرسو از دانه های مختلف قهوه ترکیب شده و بسته به سلیقه شخص می تواند تغییر کند. میکس قهوه به شرایط مختلفی بستگی دارد و برای کامل کردن چرخه طعم آوری آن توسط متخصصین میکس می شود.
نکات تهیه قهوه با موکاپات
1- قهوه تهیه شده با موکاپات مقداری تلخ است، دلیل آن عصاره گیری بیش از حد قهوه می باشد. که برای کمتر شدن تلخی آن باید قهوه ها کمتر فشرده شوند و از قهوه کمتری استفاده شود. و یا اینکه آسیاب قهوه درشت تر باشد.
2- در موکاپات حداکثر فشار بخار تولیدی 1 تا 2 بار می باشد در حالی که در اسپرسوسازهای برقی بالای 9 بار است. لذا طعم قهوه اسپرسو در اسپرسوسازهای برقی خیلی بهتر می باشد.
3- بهتر است در استفاده از موکاپات از آب داغ استفاده شود تا مدت زمان لازم برای دم کردن قهوه کاهش پیدا کند و البته بدنه فلزی موکاپات آنقدری حرارت خارجی نبیند که در نتیجه قهوه عصارهگیری شده را تلخ کند.
4- حتما در زمان خرید موکاپات به سایز و اندازه آن توجه کنید چون متاسفانه تنها چیزی است که در این پروسه قابل تغییر نیست.
امیدواریم که از این آموزش نهایت استفاده را برده باشید